Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

Elektronska obvestila

Prijavite se na elektronska obvestila in bodite obveščeni o novostih.

Novice

VABILO - Večer slovenskih skladateljev v Ljubljani
Četrtek, 04. januar 2018

VABILO - Večer slovenskih skladateljev v Ljubljani


V torek, 9. januarja, ob 19. uri v Ljubljani v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana pripravljamo predstavitev šestih novih n...

Več

Kje nas najdete

Kosovelova ulica 31, Idrija

Ponedeljek, 24. julij 2017

Umrl je Janez Kavčič

Prijateljem založbe, ljubiteljem domače zgodovine in kulturni javnosti sporočamo žalostno vest, da je v 73. letu umrl Janez Kavčič. Dolga leta redni sodelavec založbe in avtor štirih del, ki so izšla pri naši založbi in sodijo med temeljna dela idrijske zgodovine. Zadnje slovo od priznanega zgodovinarja in umetnostnega zgodovinarja bo v torek, 25. julija ob 16. uri na pokopališču v Spodnji Idriji.

Janez Kavčič je bil z delovanjem naše založbe tesno povezan. Z velikim zanimanjem in podporo je spremljal našo prvo izdajo pred več kot četrt stoletja, ko smo poskrbeli za ponatis Arkove Zgodovine Idrije. Zavzet za vse kar je bilo povezano z zgodovino se ni zadovoljeval le s prepisovanjem že znanih dejstev. Raziskovalna žilica in obilo znanja sta mu bila popotnica pri iskanju novih zgodb iz idrijske preteklosti. To so spremljevalci naše založbe poznali in zato so ga tudi cenili in spoštovali.

Leta 1996 smo izdali njegovo najobsežnejše delo z naslovom Spodnja Idrija. Sam doma iz ene od kanomeljskih grap je Spodnjo Idrijo vedno doživljal kot malo središče preko katerega se je povezoval s svetom in se vanj vedno rad vračal. Zgodovino kraja je proučeval iz različnih virov in zgodbo o Spodnji Idriji strnil v knjigo, ki je ob izidu naletela na nedeljene pohvale tako domačinov kot tudi strokovnjakov.

V bogato ilustrirani knjigi Znamenje vekov se je posvetil proučevanju Idrije in njeni najstarejši zgodovini. Živ pomnik te je cerkvica Svete Trojice, ki stoji na mestu, kjer naj bi škafar pred pol tisočletja našel živo srebro. Janez Kavčič je v knjigi pripovedoval zgodbo o cerkvi in sočasno tudi o mestu in meščanih, o vzponih in padcih, o srečnih in manj srečnih dogodkih, ki jih je mesto doživelo v pol tisočletni zgodovini.

Velika ljubezen Janeza Kavčiča je bila glasba. Kot ljubiteljski pevec je s svojim prepoznavnim basom plemenitil delo številnih zborovskih sestavov. Njegov prvi mentor je bil znani zborovodja in ravnatelj glasbene šole Ivan Rijavec. V zahvalo za mnoge prelepe trenutke je življenjsko pot zborovodje popisal v navidez skromni, a po vsebini bogati knjigi Ivan Rijavec – življenje in delo, ki je izšla pri naši založbi leta 2001.

Deset let pozneje smo predstavili njegovo najobsežnejše delo, knjigo Jožef Mrak in njegov čas. V njej je z vseh vidikov proučil življenje in delo znamenitega jamomerca in umetnika, konstruktorja in inovatorja, ki ga še danes mnogi primerjajo z Leonardom da Vincijem. S številnimi ilustracijami in kopijami dokumentov nas je Janez Kavčič popeljal v čas baroka, ko sta se Idrija in njen rudnik širila in posodabljala. Za Jožefom Mrakom so še do danes ostale monumentalne klavže, po njem se imenuje ulica in tudi najvišje priznanje občine Idrija.

Janez Kavčič je bil tudi reden in ugleden sodelavec časopisa Idrijske novice. V njem je objavljal različne zgodovinske zapise in članke o dogodkih in ljudeh, ki ne bi smeli v pozabo. Bil je tudi pesnik. Njegova želja, da bi pesmi izdal v knjigi, pa se žal ni uresničila.

Pogreb dragega pokojnika, ki se je s tega sveta poslovil med slovenskimi vršaci, bo v torek, 25. julija ob 16. uri popoldne na pokopališču v Spodnji Idriji.

Novo v trgovini

Z BESEDAMI IN PRSTI - Dare Kaurič

Z besedami in prsti, znanega glasbenika in večstranskega ustvarjalca Dareta Kauriča, prinaša spoj poezije in v fotografije ujetih spominov. Nekdaj prv...

Spletna cena: 18,00 €

GOSPODIČNA IDA - Marinka Svetina

Ida Petrič ali Gospodična Ida, kot so jo klicali njeni učenci, starši in mnogi drugi Idrijčani, je bila vsekakor ena najzanimivejših javnih osebnosti ...

Spletna cena: 27,00 €

CD Klavirska romantika (Benjamin Ipavec)

Benjamin Ipavec - Klavirska romantika 
Vsebina:
1. Sonatina (Klavirski duo Alenka in Igor Dekleva)2. Menuet (Klavirski duo Alenka in Igor D...

Popust: -5,00%
Spletna cena: 4,75 €

Spletno trgovino poganja - Moja Košarica

NULL